donderdag 5 december 2013

De Zomer van Levi Leipheimer hoofdstuk 9

-9-

Murk is op weg naar de BBB. Zijn oog valt op een poster waar Manuscripta, het festival waarmee het nieuwe literaire jaar opent, wordt aangekondigd. 
Hij neemt zich voor om, zodra hij een plek achter een computerterminal heeft veroverd en aleer hij gaat schrijven, informatie over het festijn te gaan opzoeken. 

Het festival wordt in het Paleis voor Volksvlijt op het Jan Cremerplein gehouden. 
Het programma op de tweede dag lijkt Murk het interessants. Het feit dat die dag een besloten bijeenkomst voor mensen uit het boekenvak is, maakt het alleen maar aantrekkelijker. 
Murk herinnert zich een ideetje van Karel om een uitgeverij te beginnen en besluit de persvoorlichter van Manuscripta te mailen en zich naar binnen te bluffen. 
Helaas krijgt hij nul komma nulnul op zijn rekwest.


Van: Murk Hemelsoet [mailto:Murkh@live.nl]
Verzonden: dinsdag 2 september 13:26
Aan: Pieter Rosenboom, CPNB
Onderwerp: Manuscripta 


Geachte heer Rosenboom, 

Kunt u mij laten weten of het mogelijk is de pers-/media dag van Manuscripta a.s. maandag te bezoeken.
Ik behoor weliswaar (nog) niet tot de gevestigde media, maar wil als beginnend auteur en webredacteur bij de Online Uitgeverij Blogbuster i.o. deze dag graag bijwonen om mijn literaire horizon te verbreden.

Met hartelijke groet, Murk Hemelsoet


Beste Murk Hemelsoet, 

De maandag is alleen voor uitgevers en professionele media. Voor de zondag kunt u een kaartje kopen via www.manuscripta.nl 

Hartelijks, 

Pieter Rosenboom
persvoorlichter
Stichting CPNB
 

Lucebertgracht 39
1016 EJ Louloenen a/d Doolaard
t: 020 626 49 71
m:06 19 598 805


Murk brainstormt over andere manieren om Manuscripta te bezoeken. 
In zijn vorig leven als fotograaf van rockconcerten heeft hij ooit een man ontmoet die bijna overal binnenkwam op de naam van een bevriende bekende diskjockey. 
Als die DJ dan zelf ook op het toneel verscheen kon die met zijn paspoort zwaaiend de onderknuppel aan de deur altijd duidelijk maken dat hij eerder toch echt de verkeerde had doorgelaten.
Dat moet hem ook lukken. Als je met Bluf! in het ministerie van economische zaken kan binnendringen, moet er toch een manier zijn in het paleis voor volksvlijt door te dringen. 
Hij overweegt zich voor een Wilde Coyote, een lid van de groep jonge honden die voor het tv-programma Dit was de dag die is geweest met behulp van guerrillatechnieken bij evenementen binnendringen, uit te geven.

Murk mailt Wouter van de Speculant.

Hoi Wouter, 

Weet jij een manier om bij Manuscripta binnen te komen? 

Grt, Murk

Wouter reageert niet op de mail. 

Murk bedenkt dat hij zijn zus Jacqueline, die het voetbalteam, waar het zoontje van de hoofdredacteur van het Vrije Woord in speelt, traint, ook nog zou kunnen vragen een goed woordje voor hem te doen, maar verwerpt dat plan weer onmiddellijk. 

Murk tikt een tijd door aan zijn boek tot het moment dat hij bijna zelf getikt is geworden.
In de lift staat Arthur Japin naast hem. De schrijvers kijken elkaar aan met een blik alsof ze elkaar ergens van kennen. Murk weet niet zeker of dat wederzijds is.
Het is wel heel gek als je nog met je hoofd bij een verhaal zit waarin je net over het Arthur Japinplein hebt geschreven en de persoon in kwestie dan ineens naast je staat.
“Ach, ik zit literair in de lift. De lift gaat weliswaar naar beneden, maar toch.”

Murk loopt in noordelijke richting langs het Connie Palmenstrand, het stadsstrand van Louloenen.
Er is in deze buurt geen JanCampert.
Maar het bier van de Dirk v/d Broek smaakt bijna net zo goed als het huismerk van de JC.
Als Murk een paar blikjes bier in zijn mandje wil laten glijden, wordt hij geconfronteerd met een reclameboodschap: “BLIJF SCHERP! RANJA! 88 PENNING!”.
Murk laat zich door de annonce niet afleiden, hij is van mening dat hij nog scherp genoeg is en rept zich naar de kassa.

Na een paar biertjes loopt Murk terug naar de BBB en vindt na een tijdje een verse werkplek achter een computerterminal.
Het meisje naast hem vraagt of hij haar kan helpen. Ze kan de files op haar USB-stick niet meer vinden. Het lukt Murk ook niet, maar ze hebben elkaar lang genoeg in de ogen gekeken om samen een kop koffie te gaan drinken.

Als Murk die dag laat thuis komt blijkt ma Hemelsoet heel levendig. Ze zit met veel enthousiasme naar de tv te kijken waarop de mededeling te zien is dat de verbinding met de satelliet is verbroken.

Murk reset de setup box en maakt snel wat eten klaar.
Nadat moeder en zoon het voedsel naar binnen hebben gewerkt, is het al weer tijd om naar bed te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten