donderdag 14 november 2013

De zoektocht van Nelly Jol

Onlangs trof ik onderstaande 'boodschap' in mijn brievenbus aan.
Uit privacy overwegingen heb ik de naam van de brenger van heil voor ziel en kwaal gewijzigd en zijn telefoonnummer weggelaten.

Mr. Spiritti
Bekend Afrikaans medium, vooral voor zijn doeltreffendheid en zijn werkresultaten.
Lost heel veel van uw problemen op, zelfs de wanhopigste zaken.
Directe terugkeer van uw partner, geliefde en brengt heel veel tederheid aan.
Relatie, bescherming, seksuele problemen en geluk van slagen
van o.a. rijexamen, studie, zaken, familieproblemen
en genezingen van alle lichamelijke en morele kwalen.
GEGARANDEERD RESULTAAT. 100% GARANTIE
Tel. 06-********


Het is nu alweer ruim een jaar sinds de echtgenoot van Nelly Jol is overleden.
Op de dag dat Henk 45 jaar werd, wist hij dat hij een besluit moest nemen. Door zijn voornamelijk uit zittend werk bestaande betrekking begon hij toch wel ietwat uit te dijen. Uiteraard waren die paar dagelijkse biertjes daar ook debet aan, maar daar wilde hij ook weer niet direct mee stoppen.
Zijn besluit stond vast, hij ging naar de sportschool en zou 's avonds gaan hardlopen.
Nelly was daar aanvankelijk erg blij mee, wellicht zou hij dan wat fitter worden en later op de avond nog energie hebben om samen leuke dingen te gaan doen.
De sportschoolhouder raadde hem aan voorzichtig te beginnen, edoch daar had Henk geen zin in. Hij hield zich op de sportschool weliswaar netjes aan de richtlijnen van de trainer, maar ging daarenboven hardlopen en, na de aanschaf van een op maat gemaakte racefiets, bovendien ook nog wielrennen.
Het ging vooralsnog, op de spierpijn na dan, best goed.
Helaas bleek zijn, op zittend leven afgestelde, hart de door zijn sportief ingestelde brein gevraagde inspanning toch niet aan te kunnen.
Op een avond kwam Henk niet thuis van het hardlopen. Nelly liet de warme hap nog een tijdje op een laag pitje doorsudderen, schakelde de politie toen toch maar in. Henk werd al snel in een greppel gevonden. Reanimeren was minder dan zinloos geweest.

Nelly had haar leven stapje voor stapje weer opgepakt. Ze vond een leuke baan, die haar dagen niet vulde. De avonden en nachten bleven eenzaam, dan miste zij Henk het meest.
In de weekenden werd zij vaak bezocht door haar zus.
Ria was erg bijgelovig en durfde bijna niets te ondernemen zonder eerst haar tarotkaarten te raadplegen of een medium te consulteren. Nelly begreep die onzekerheid niet, zuslief was toch prima in staat haar eigen beslissingen nemen.
Net zoals zij dat zelf ook altijd was.
Nou ja, tot Henk overleed dan.
Sindsdien was het haar zwaar te moede, met hem overleggen over lastige zaken kon niet meer.

Op een zondag bestormde Ria haar vereenzaamde bestaan. Ze had een stuk papier in haar handen en begon meteen druk te praten.
"Nelly! Ik weet zeker dat je hier heen moet en raad moet vragen. En als je niet wil sleep ik je er heen! Wat zeg ik, ik ga met je mee en zal het woord voor je doen."
Nelly pakte het papiertje aan en las en las nogmaals.
Daarna las ze het nog eens en nog eens. Heel langzaam drong de zin "Directe terugkeer van uw partner" bij haar binnen. Zou dat kunnen, dat Henk bij haar terug kwam? Hij was toch dood?
Maar het stond er echt! Verdwaasd keek Nelly om zich heen, waar was haar telefoon gebleven? Ze wilde direct bellen om een afspraak te maken, ze wilde er meteen naar toe. Henk zou direct bij haar terugkomen, ze zou niet meer alleen zijn!
Dan zou ze het medium ook meteen hulp kunnen vragen om haar rijexamen, waar ze al acht keer voor was gezakt, te kunnen behalen.
Nelly kon haar geluk niet op.
Daar lag haar telefoon! Nelly belde, kreeg verbinding... met een voicemail.
Een stem van gene zijde van het glasvezelnetwerk deelde mee waarbij Mr. Spiritti allemaal uitkomst kon bieden en dat het 50 cent per minuut kostte.
Nelly dacht in eerste instantie dat dit op een consult sloeg, maar het bleek de gesprekkosten te behelzen.
Mr. Spiritti was op zondag onbereikbaar, afspraken maken kon alleen op werkdagen tussen 9.00 en 9.30 uur, een boodschap inspreken was niet mogelijk en terugbellen deed hij nooit.
Nelly beëindigde het 'gesprek'. Het beluisteren van de voicemail had acht minuten geduurd.
Zij beloofde Ria dat ze de volgende dag onmiddellijk om 9.00 uur zou bellen en daarna haar, om te vertellen wanneer ze samen bij het medium terecht zouden kunnen.

Die nacht kon Nelly niet slapen en besloot het bed te verschonen, het huis op te ruimen en de meubels, die ze het afgelopen jaar op een andere plek had gezet, terug te plaatsen.
Alles zou weer precies zo zijn als op de dag dat Henk het huis voor de laatste keer verticaal had verlaten.

Minuten voor negen uur zat Nelly al klaar met haar telefoon, met de radio aan om het tijdsein niet te missen. Op het moment dat de piepjes klonken toetste zij snel het nummer in.
Helaas was Mr. Spiritti niet zo punctueel en kreeg ze weer die voicemail. Nelly verbrak de verbinding, telde tot tien, toetste nogmaals in en kreeg wederom de voicemail.
Nadat haar darmen, die deze spanning niet hadden kunnen weerstaan, haar naar het toilet hadden gedirigeerd, belde ze opnieuw.
In gesprek.
Nelly gaf de moed niet op en besteedde bijna een vol uur aan het telkens intikken van het nummer om dan andermaal weer een ingesprektoon te krijgen.
Eindelijk ging de telefoon over, maar het was weer... voicemail.
Nelly kon haar tranen niet langer bedwingen, ze zocht naar een tissue, maar op dat moment begon haar telefoon te rinkelen, de retro beltoon die Henk, daags voor zijn verscheiden, er op haar verzoek op had gezet. Het was Ria, die nu eindelijk wel eens wilde weten wanneer ze naar de tedere doeltreffende oplosser van de meest wanhopige zaken zouden gaan.

De volgende dag probeerde Nelly het opnieuw en kreeg bij de zesde poging de secretaresse van Mr. Spiritti aan de telefoon. Ze kon de volgende dag al een afspraak maken voor een intakegesprek.
Nelly wist niet hoe snel ze Ria moest bellen om af te spreken hoe laat zij haar de volgende dag zou moeten komen afhalen.

De zussen stonden al een half uur voor de afgesproken tijd op de stoep van het medium. Een frêle Aziatische schoonheid deed op hun bellen open en vroeg hen plaats te nemen en een vragenlijst in te vullen. Nadat Ria en Nelly enthousiast alle vragen hadden beantwoord, werden de gegevens in de computer ingevoerd en kregen ze een printje. Dit bleek bij nadere bestudering de intake en tevens de rekening voor de intake te zijn.
De somma van € 100,-. Ter plekke te betalen.
Nadat de materiële overdracht, middels een pinapparaat dat minzaam hun kant op werd geschoven, had plaatsgevonden, pakte de oriëntaalse assistente een agenda en begon daar driftig in te strepen.
“Denk dat Mispi nog wel een gaatje heeft. Is vrijdag goed?”
Hierbij keek zij schuin omhoog naar het portret van haar stralende vriendje in fraude.

Nelly doodde de dagen tot de afspraak met poetsen, tot het huis als een spiegel van het verleden blonk, en verschoonde het bed ook nog maar een keer.
Na dagen vervuld van smartelijk popelen werd het ten langen leste dan toch eindelijk vrijdag.
Nelly en Ria werden door Mr. Spiritti in hoogst eigen persoon ontvangen en tot zijn door rode waxinelichtjes beschenen boudoir toegelaten.
Ria keek haar ogen uit, de naar haar verloren lief dorstende weduwe blikte slechts schichtig rond, in de hoop Henk al ergens, verstopt achter een der talloze voor cliënten beschikbare kussens, te kunnen ontwaren.
Het medium noodde de dames plaats te nemen en te vertellen waar zij voor kwamen. Omdat Nelly van opwinding begon te stotteren, deed Ria het woord.
Mr. Spiritti hoorde het verhaal met stijgende verbazing aan. Hij plukte bedachtzaam aan zijn sikje en deelde mee dat er slechts twee mogelijkheden waren. Als de gezochte persoon nog leefde, kon hij zijn best doen deze op te sporen en wanneer deze ongelukkigerwijs reeds was overgegaan zou hij diens geest kunnen oproepen. Maar iemand die dood was terugbrengen, nee, dat was onmogelijk.
De ogen van de brenger van geluksboodschappen vlamden op en hij barstte in lachen uit.
De zussen schrokken van deze reactie en Nelly stamelde: "Maar dat staat er toch?"
Dit resulteerde in een slappe lach bij de transcendentale bode. Met veel moeite wist hij nog uit te brengen dat hij sinds de dood van zijn betovergrootvader niet meer zo had gelachen.
De verbouwereerde gezichten van zijn bezoeksters brachten Spiritti terug in de werkelijkheid.
Hij probeerde het nog goed te maken door te zeggen dat het consult deze keer uiteraard gratis was, maar dit hielp niet om Nelly en Ria op te vrolijken.
Ze pakten hun tassen en renden beschaamd de trappen af.
Nelly was zelfs nog helemaal vergeten hulp bij het halen van haar rijbewijs te vragen.

Zo eindigde de zoektocht van Nelly Jol in een ruzie tussen zussen.
Ria nam het 'zuslief' erg kwalijk dat die haar ooit bij haar sores had betrokken.
Nelly verweet Ria dat deze haar naar 'die charlatan' had meegesleept
En nu was ze niet alleen haar Henk, maar ook haar zus nog eens kwijt.


                     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten